Unde tratezi urgenţe stomatologice în Bucureşti

Durerile de dantură pot fi un coșmar pentru fiecare dintre noi, însă cu ajutorul antiinflamatoarelor de cele mai multe ori reușim să ameliorăm disconfortul. Totuși, pentru ce tip de durere trebuie să te îndrepți către cea mai apropiată clinică de stomatologie? Vom discuta astăzi despre ce este o urgență stomatologică, cum o recunoaștem și ce trebuie făcut. 

Ce este o urgență stomatologică?

O urgență stomatologică reprezintă o urgență medicală caracterizată de diferite leziuni la nivelul cavității bucale. Există o serie de probleme dentare care nu suportă amânare, pentru care intervenția medicului specialist este necesară pentru prevenirea complicațiilor.

Primul semn al unei urgențe stomatologice o reprezintă durerea, însă există mai multe situații în care aceasta nu este neapărat prezentă, cum ar fi pierderea unei plombe sau a unei lucrări restaurative.

În cazul durerii, dacă nu trece încă din primele 30 de minute de la sine sau după 2-3 ore de la administrarea unei pastile, este cazul să vă deplasați către un cabinet stomatologic. 

Când este cazul să te îndrepți către cel mai apropiat cabinet stomatologic?

Pentru a evita eventualele complicații, trebuie să știm în primul rând când trebuie să ne îndreptăm către cel mai apropiat cabinet pentru a fi consultați de un medic specialist. După cum menționam anterior, durerea nu este singurul indicator al unei urgențe medicale. Astfel, dacă te confrunți cu următoarele simptome, este necesar să te vadă un dentist:

  • durerea acută a dinților sau a maxilarului la masticație, ori sensibilitate crescută la rece/cald 
  • fractura dentară 
  • inflamația gingivală 
  • sângerări abundente a diferitelor zone ale cavității bucale
  • abcesul dentar

Dacă te confrunți cu simptome diferite, însă durerea nu dispare după administrarea unui calmant, apelează la un medic dentist. Totodată, este important de menționat că, conform Colegiului Medicilor Stomatologi din România, extracțiile dentare NU sunt considerate urgențe medicale. Astfel, dacă te prezinți la cabinetul stomatologic pentru o extracție, cazul nu va fi tratat ca o prioritate. 

Ce faci în cazul unei urgențe stomatologice?

În situația în care te confrunți cu o durere acută, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să elimini resturile alimentare dintre dinți cu ajutorul aței dentare, apoi să clătești timp de 30 de secunde cu apă de gură. Următorul pas este să te deplasezi către un cabinet stomatologic pentru a identifica sursa durerii și pentru a trata corespunzător problema dentară.

Fractura dentară se poate produce prin simpla mușcătură dintr-un aliment dur, în urma unei căzături și nu numai. În acest caz, clătiți ușor cu apă caldă și păstrați fragmentul de dinte pentru a-l duce la cabinetul stomatologic.

În cazul unui traumatism dento-alveolar este necesar să vă prezentați de urgență la cabinetul stomatologic imediat după accident. Dacă dintele a fost eliminat din alveola sa, în primele 30, maxim 60 de minute, acesta poate fi rearanjat numai dacă dintele este integru.

În situația în care vă confruntați cu un abces dentar, prezentați-vă de urgență la un cabinet stomatologic precum Aristo Dent pentru curățarea adecvată a zonei infectate. Medicul dentist se va ocupa de urgența stomatologică, iar infecția va fi complet eliminată prin administrarea de antibiotice prescrise de acesta. O infecție la nivelul rădăcinii dintelui, netratată la timp, poate conduce la pierderea definitivă a dintelui.

Concluzie

Urgențele stomatologice nu sunt situații pe care să le ignorați sau să încercați să le tratați acasă. Pe lângă durere și disconfort, pot conduce foarte ușor la complicații care vă pun starea de sănătate în pericol. Pentru a primi un tratament adecvat, puteţi apela cu încredere la ajutorul unui medic dentist din cadrul clinicii Aristo Dent Bucureşti!