Cum functioneaza geamurile termopan cu doua felii de sticla?

O casa confortabila contribuie imens la fericirea noastra ca fiinte umane. Desi lista lucrurilor ce definesc o casa confortabila este lunga, temperaturile ambientale sunt printre cele mai importante. In definitiv, indiferent de cat de grozav este mobilierul din casa ori decorul, daca in casa este prea rece sau prea cald, cel mai probabil nu va veti simti confortabil. Desi dotarea locuintei cu aparate de aer conditionat si materiale de izolare de inalta calitate va ajuta sa va bucurati de o casa calduroasa in timpul sezonului rece, foarte multa caldura se poate pierde prin ferestre si usi.

In acest context vorbim de importanta geamurilor termopan (https://stirileprotv.ro/stiri/a/p-consideratii-pretioase-privind-ferestrele-in-proiectarea-unei-case.html) cu doua folii de sticla. Acestea imbunatatesc capacitatea de izolare a casei dumneavoastra, mentinand frigul la distanta si caldura in interiorul casei. Vestile bune nu se termina aici, pentru ca geamurile termopan cu doua folii de sticla imbunatatesc izolarea fonica, securitatea si chiar sporesc valoarea casei dumneavoastra. Cel mai probabil ati auzit de beneficiile imense ale geamurilor termopan, dar in continuare vom analiza modul in care termopanele ajung sa ofere astfel de avantaje.

Ce sunt geamurile termopan cu dubla folie?

Un geam termopan este format din doua folii de sticla, asezate paralel, cu un spatiu gol intre ele. Spatiul poate fi gol, vid, sau poate fi umplut cu un gaz inert. Cele doua panouri sunt separate de un distantier ce pastreaza gazul inert sau vidul. Termopanele se mai numesc geamuri izolate.

Cum se reduc pierderile de caldura cu geamurile termopan?

Capacitatile mari de izolare a geamurilor duble provin din spatiul mic dintre geamurile de sticla. Cand aerul este aspirat si spatiul lasat in vid, nu exita aer care conduce caldura de la geamul interior la geamul exterior. Spatiul interior poate fi umplut cu un gaz inert, cum ar fi argonul. In acest mod se tranfera foarte putina caldura de la panoul interior la cel exterior. Aceasta izolatie crescuta reduce pierderile de caldura cu 70%.

O fereastra cu o singura folie de sticla este in contact direct cu aerul cald din interior si aerul rece din afara casei in acelasi timp. Geamul conduce caldura din interior spre mediul extern. Aerul mai rece de pe partea interioara a geamului cade in timp ce aerul mai cald de sub geam se ridica pentru a-si lua locul. Aceasta miscare de aer provoaca un curent de aer in interiorul casei. In cazul termopanelor cu doua straturi, panoul interior nu se afla in contact direct cu geamul exterior mai rece. Acest lucru reduce pierderile de caldura prin conducere si prin urmare, se elimina curentul rece din interior.

Cum reduc geamurile termopan condensul?

Aerul din casa devine mai umed din cauza aparatelor sau a dusului sau chiar a aerului pe care il respiram. Pe masura ce ferestrele conduc caldura spre exterior, ele devin mai reci. Umezeala din casa condenseaza apoi pe geamurile mai reci si asa apar picaturile de apa pe care le vedem pe ferestre. Pentru ca panoul interior este aproape la fel de cald ca aerul din casa, umezeala nu condenseaza pe el. Acest lucru va ajuta sa evitati multe probleme cauzate de condens. Nu trebuie sa va mai faceti griji ca ramele din lemn ale geamurilor vor putrezi sau ca se va forma mucegaiul.