Metode de a va albi dintii acasa!

In ziua de astazi, vizitele la cabinetul stomatologic pentru albirea dintilor nu mai sunt obligatorii pentru ca firmele specializate in domeniu au scos pe piata numeroase produse menite sa usureze acest procedeu si pe care sa le puteti folosi in confortul propriei locuinte.

Produse pentru albirea dintilor acasa

Dupa cum am mentionat anterior, pe piata exista o multime de produse special realizate pentru albirea dintilor acasa si se gasesc de cumparat in orice farmacie ori magazin de specialitate. In plus, de cele mai multe ori, nu depasesc suta de lei, ceea ce le face sa fie extrem de tentante in ochii clientilor. Dintre cele mai apreciate si recomandate chiar de catre oamenii care deja le-au utilizat, mentionez urmatoarele produse:

benzile de albire: sunt la mare cautare pentru ca utilizarea lor este simpla si rapida. Practic, aceste benzi au aspectul unor fasii foarte subtiri, transparente ( deci aproape invizibile ) de material si sunt captusite la interior cu un gel special pentru albire ce contine substanta activa de baza care determina albirea dintilor si anume – peroxid de hidrogen.

Este bine sa nu va asteptati la rezultate miraculoase, insa aplicarea lor pe dinti cateva minute pe zi va incepe sa dea rezultate si veti observa o modificare a nuantei dintilor. Un mare avantaj pentru benzile de albire este faptul ca nu au efect nociv asupra smaltului ( daca sunt utilizate in mod corect ).

creioanele de albire: ca si benzile, creioanele pentru albirea dintilor sunt produse extrem de apreciate si utilizate. Un mare avantaj al acestui produs il reprezinta dimensiunile reduse ( arata ca un creion pentru scris ), ceea ce inseamna ca il puteti pastra si transporta oriunde pentru ca incape in orice spatiu.

Pentru aplicare, ajunge doar sa presati usor creionul si sa aplicati un strat foarte subtire de gel pe dantura. Datorita formei creionului, cantitatea de gel aplicata este mult mai controlata si nu exista riscul sa intre in contact cu gingiile.

kituri de albire: dupa cum indica si numele, un kit de albire a dintilor contine in general pensulite speciale ori o forma in care se introduce gelul si care se aplica apoi pe dinti. Astfel de forme sunt realizate de catre medicul dentist, special dupa dantura voastra si, la prima vedere, se aseamana intr-o oarecare masura cu un aparat dentar fix ce se aplica pe dinti. Pensulitele se folosesc exact ca pensula unui ruj lichid spre exemplu – le „ plimbati ” pur si simplu pe suprafata dintilor, evitand gingiile. Totusi, inainte de a incerca un astfel de kit, se recomanda sa consultati medicul dentist;

pasta de dinti, geluri sau solutii de clatire pentru albire: pe piata exista si numeroase paste de dinti, geluri ori alte solutii ce promit sa va albeasca dintii in mod eficient. Este bine sa stiti ca astfel de produse, chiar daca au in componenta substante abrazive ce actioneaza asupra smaltului, nu vor schimba culoarea naturala a dintilor, indiferent de cat de atragatoare este reclama pentru ele. Pot fi utilizate cu succes in special pentru a indeparta  petele superficiale cauzate de factorii alimentari.

Daca va confruntati cu dinti galbeni sau cu pete profunde, nu trebuie sa va puneti prea mari  sperante in geluri, paste de dinti sau solutii de clatire, pentru ca nu vor avea efectul acela puternic pe care probabil vi-l doriti.

Remedii naturale pentru albirea dintilor acasa

Cu siguranta nu stiati ca exista si unele alimente ori alte produse asemanatoare ce va pot ajuta sa modificati culoarea dintilor si sa-i mentineti curati si sanatosi. Iata doar cateva asa-numite „ leacuri babesti ” pe care le puteti incerca in propria locuinta:

capsune: surprinzator, aceste fructe sunt considerate una dintre cele mai simple metode de albire a dintilor. Explicatia este ca au in componenta foarte multa vitamina C si substante astringente, iar acestea contribuie la indepartarea petelor de pe suprafata dintilor si impiedica acumularea de tartru. Asadar, mancand ceva ce va place cu siguranta, contribuiti si la albirea naturala a danturii;

mere si stafide: merele sunt cunoscute pentru efectul lor benefic atat pentru sanatate cat si pentru dantura pentru ca indeparteaza petele de pe suprafata dintilor.  Stafidele la randul lor, stimuleaza productia de saliva si contribuie la indepartarea placii bacteriene – este principala cauza a aparitiei cariilor si a gingivitei. O dantura sanatoasa, intr-o oarecare masura, influenteaza si culoarea dintilor;

bicarbonat de sodiu: acesta, amestecat cu suc de lamaie, poate avea un efect uimitor asupra danturii. Aplicati amestecul pe dinti, dupa ce i-ati sters de saliva in prealabil, cu un material uscat, si lasati-l sa actioneze un minut, apoi spalati-va bine. Este foarte important sa respectati durata indicata si sa nu lasati amestecul pe dinti mai mult de un minut, pentru ca acidul din lamaie poate sa afecteze smaltul;

carbunele: este o alta metoda surprinzatoare prin care va puteti albi dantura. Este de ajuns sa frecati dintii cu cenusa de la carbune ( sau cu o pastila zdrobita de carbune ) aproximativ un minut, apoi clatiti cu apa si va spalati normal pe dinti. De asemenea, in farmacii se gaseste carbune vegetal sub forma de pulbere, ce poate fi utilizat cu incredere pentru albirea dintilor.

Cum puteti preveni patarea si/sau ingalbenirea dintilor?

Prin reducerea consumului sau prin clatirea permanenta a gurii dupa ce ati consumat bauturi ce pateaza dintii, precum: cafea, ceaiuri, sucuri de fructe inchise la culoare, vin rosu, limonada, cola ( bauturile acide pot cauza si eroziunea dentara );

Prin evitarea diureticelor, fierului sau fluorului consumate in exces ori a apelor de gura ce au in compozitie clorhexidina . Toti acesti factori pot cauza ingalbenirea dintilor. Daca nu puteti renunta la tratamentele mentionate, atunci va trebui sa apelati cel mai probabil la o metoda profesionala pentru albirea danturii;

– si nu in ultimul rand, o igiena orala perfecta poate preveni patarea si/sau ingalbenirea dintilor. Ideal ar fi sa periati dintii dupa fiecare masa insa, cum in cele mai multe cazuri acest lucru nu este posibil, atunci incercati sa-i periati macar de doua ori pe zi – dimineata si seara.

Totodata, nu neglijati controalele periodice de rutina la medicul dentist. Acestea pot preveni/trata numeroase probleme dentare pe care nu este bine sa le ignorati!