Tartrul – o problema dentara grava!

Inca de cand eram copii mereu auzeam de la cei din jur ca trebuie sa ne spalam pe dinti atat dimineata cat si seara. Va suna cunoscut? Mai mult, eram avertizati ca fara o igiena orala optima, vom avea probleme dentare iar una dintre cele mai mari si cat se poate de reale, este tartrul.

Ce este tartrul de fapt ?

In termeni de specialitate, definitia tartrului este urmatoarea – un depozit organo-mineral ce poate fi intalnit atat la dintii definitivi, cat si la cei temporari, la lucrari dentare ( fixe si mobile ) ori la implanturi si aparate ortodontice.

Ce efectele are tartrul asupra dintilor, in timp?

Unul dintre efectele tartrului se observa la nivelul gingiilor, deoarece acestea se vor inflama si vor incepe sa sangereze de fiecare data cand va spalati pe dinti. Aceasta afectiune poarta denumirea de „ gingivita ”.

De asemenea, tartrul nu afecteaza doar gingia, ci deterioreaza inclusiv tesutul de sustinere a dintilor, care devin mobili. In final, vor incepe sa cada, unul cate unul – parodontoza ( este dezastruoasa pentru dantura ).

Persoanele care prezinta depuneri de tartru ( de piatra ) se vor confrunta mereu cu un miros neplacut la nivelul cavitatii bucale iar acesta nu va putea fi indepartat doar cu o pasta de dinti sau cu o apa de gura.

Aspectul inestetic pe care il capata dintii este un alt efect neplacut provocat de tartru – in spatiile dintre dinti precum si la baza lor se va observa permanent o culoare galbuie spre maroniu.

Cum se poate preveni aparitia tartrului?

 Metodele de prevenire sunt extrem de simple, la indemana oricui si se pot realiza in fiecare zi, ca de exemplu:

– periajul eficient al dintilor: medicii dentisti recomanda un periaj zilnic de doua ori pe zi, aproximativ 3 – 4 minute, nu mai putin!;

– este foarte bine sa utilizati, in paralel cu periuta si pasta de dinti, ata dentara. Aceasta poate ajunge sa curete zone foarte dificile si asigura o igiena mult mai buna;

– de asemenea, se recomanda utilizarea unei ape de gura, in mod special una ce are proprietati antiseptice, pentru ca reduce semnificativ numarul de bacterii din cavitatea bucala.

Cum se indeparteaza tartrul?

Cea mai recomandata metoda de a scapa de tartru, in prezent, este detartrajul – acesta se realizeaza cu ajutorul unui aparat special cu ultrasunete. Desi procedeul este nedureros,  persoanele care au dintii sensibili pot resimti o oarecare neplacere, insa pot opta pentru o anestezie locala simpla, inainte de detartraj.

 In functie de cat de serioase sunt depunerile de piatra, puteti incerca si cateva remedii naturale, acasa, pentru a indeparta tartrul, desi nimeni nu garanteaza suta la suta eficienta lor. Iata cateva astfel de metode:

utilizarea cuisoarelor:  cuisoarele amestecate cu apa fiarta, previnn aparitia placii bacteriene, a respiratiei urat mirositoare si a sangerarilor. Se face gargara timp de un minut, de 2 – 3 ori pe zi;

gargara cu apa sarata: sarea contine o multime de substante antiseptice, iar acestea impiedica aparitia infectiilor si dezvoltarea microorganismelor daunatoare. Combinati o lingurita de sare cu o cana cu apa si faceti gargara 2 minute, de doua ori pe zi;

ceaiul negru: desi mai putin cunoscut si utilizat, ceaiul negru contine fluor, ceea ce ii permite sa stopeze inmultirea bacteriilor. Principalul dezavantaj este faptul ca, in timp, folosit des, poate sa pateze dintii.