Primul pas spre dezvoltarea ta personala!

‘’Imi aduc aminte si acum: stateam pe un scaun, in ultimul rand, imbracat sport, cu hainele pe care le foloseam la joaca. Avem doar 16 ani, eram “piticul” din sala. Toti ceilalti aveau varste cuprinse intre 25 si 50 de ani.

Unde eram? Nu voi uita niciodata acel loc, deoarece participam la primul meu seminar de dezvoltare personala si profesionala.
De ce eram acolo? Auzisem ca lectorul care vorbeste la seminar te invata “cum sa faci bani”.
Amuzant e faptul ca stand in ultimul rand, toti cei din jur ma intrebau daca eu sunt cel care se ocupa cu muzica sau cu filmatul seminarului.

La un moment dat, lectorul s-a oprit brusc si a spus: “Acum aveti exact ce meritati!”

A spus el si pana atunci multe lucruri ciudate si diferite, dar fraza asta era prea de tot, parca le intrecea pe toate! Cum era posibil ca eu sa am exact ceea ce merit? Meritam sa fiu sarac? Meritam sa nu am prieteni de treaba? Nu meritam o prietena frumoasa?

Imi venea sa ii sar la gat, pentru ca eu ma consideram la vremea aceea un fel de “buricul pamantului”, crezand ca merit tot ce e mai bun!

Apoi, lectorul a continuat: “Faptele tale din trecut au influentat ceea ce ai in prezent, iar faptele tale de astazi vor influenta ceea ce vei avea maine!”
Ma enervasem asadar degeaba – totul era adevarat: aveam exact ceea ce meritam, nimic mai mult, nimic mai putin.

Paradoxal, dupa cativa ani am ajuns sa tin eu insumi aceste seminarii, sa fiu eu lectorul din fata. Pe zi ce trece imi dau tot mai mult seama de adevarul acelor afirmatii, imi dau seama cata dreptate a avut acel om, si cat de recunoscator sunt momentului in care am ajuns acolo.

Probabil te vei gandi: “Bine, bine, tu esti un caz norocos.”
Dar daca vei aprofunda putin, vei fi poate uimit sa constati ca nu sunt singurul a carui viata s-a schimbat dupa ce a studiat dezvoltare personala si profesionala. Iti pot arata sute de alti oameni care au reusit sa intre pe drumul succesului in felul acesta. Si stai linistit, ca si dupa ce te vei fi convins de adevarul afirmatiilor mele, mereu se vor gasi oameni care sa iti spuna ca asta nu functioneaza si ca tu nu poti avea success.

Creierul este un aparat de inventat motive. E foarte simplu deci sa gasesti scuze pentru a explica de ce nu ai reusit in viata.

Acum, tu esti cel care hotaraste: inventezi un motiv prin care sa te scuzi ca nu poti avea success, sau ai gasit un motiv care sa te ambitioneze si sa faci ceva pentru dezvoltarea si viata ta?’’

Doru Pelivan

DESPRE PASIUNE SI SCOP

Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca nu ai parte de satisfactie si implinire din activitatile pe care le faci?

Se pare ca tot mai multi oameni fac ceea ce li s-a spus ca e bine, de viitor si se trezesc dupa ce au realizat aceste lucruri ca sunt goi, lipsiti de satisfactia personala pe care o asteptau. Oamenii se angajeaza in activitati, cariere, relatii fara sa isi puna intrebari, fara ca inainte sa fi descoperit care sunt valorile lor personale si mai presus de toate ierarhia importantei lor, pentru ei. Tot timpul ai sentimentul ca faci aceleasi lucruri in fiecare zi, fara nici o satisfactie, rutina se instaleaza si devii din ce in ce mai apatic si lipsit de entuziasm. Faci lucrurile pentru ca TREBUIE, pentru ca TREBUIE, nu pentru ca iti fac placere.

Pasiunea e cea care face diferenta intre oamenii de sucess si cei care isi traiesc viata ghidandu-se dupa regulile altora, in loc sa isi asculte vocea interioara.

Vad in jurul meu o multime de oameni plictisiti, apatici, fara chef de viata care au fost invatati de societate si de familie pe un anumit un drum, pe care ei il urmeaza fara sa-si puna intrebari, dar care nu le starneste nici o emotie.

Traiesti ingradit de un set de limite si reguli si ghici unde ajungi?

Daca esti destul de hotarat ajungi la destinatie, ai un scop si muncesti o viata intreaga sa-l atingi.  Ajungi la destinatie intr-un final si s-ar putea sa te trezesti ca ai luptat pentru un vis care nu era al tau.

Parintii tai si-au dorit sa ajungi un  constructor foarte bun, ai ajuns si totusi de ce acum nu simti nimic. Te intrebi:  “Pentru asta am muncit toata viata?”

Al doilea caz este cel in care nu stii unde vrei sa ajungi, nu ti-ai descoperit scopul si misiunea in viata si astepti ca de undeva sa primesti un semn sa stii ce ai de facut si mai ales cum sa ajungi acolo.

Esti bantuit de temeri si blocaje si chiar daca ai o sclipire cateodata, si iti spui ca vrei sa faci un lucru, un gand negativ pune stapanire pe tine si concluzionezi: ‘’ E imposibil’’.

Problema este ca daca vei continua asa, vei sfarsi prin trai fiecare zi din viata dominat de plictiseala, de nemultumire, de toate temerile si gandurile tale negative care vor da nastere unor emotii toxice. Pericolul sa  cazi intr-o depresie e foarte aproape si pe langa asta nimic nu va fi prea roz, nici in viata profesionala si nici in cea sentimentala.

CE AM INVATAT EU!

Daca facand tot posibilul nu  duci la capat obiectivul tau, priveste-te onest in oglinda  si provoaca-te sa faci ceea ce e necesar pentru a reusi.

Succesul nu vine din miracole si simple dorinte . Oamenii  nu isi duc ideile la limite maxime.  Cand posezi un plan  si o constanta dorinta  de a evolua, poti obtine orice iti doresti.. Actiunile si atitudinea ta valoreaza mai mult decat cuvintele pe care le rostesti.

Nu mai permite celorlalti  sa-si reflecte limitele negative asupra visurilor tale.

Descoperirea de sine reprezinta o calatorie in sine. Posezi potential si resurse de care nu esti constient inca. Esti guvernat de temeri care iti blocheaza drumul  spre o viata de calitate. Duci mai departe miturile familiei. Iti lipseste increderea in sine.